
 |

|
 Fonott, kelesztett kalács, háromféle töltelékkel
|

|

 Mivel családja nagyon szereti, Szakál Gyuláné gyakorta süt kalácsot háromféle töltelékkel. Különlegessé az teszi, hogy úgy kell fonni, mint a hajat és tortaformában kell sütni – mondta Erzsike néni, aki a receptet egy újságban találta, s őrzi azóta is. A tésztához 3 deka élesztő, 3 deka cukor, 30 deka liszt, 3 deci tej, vaníliás cukor, csipet só és 2 tojássárgája kell. Ebből készül a lágy tészta, amit kétszeresére kelesztünk. Ebből készítünk három, nagyjából 15 centiméter széles csíkot. Egyikbe mák, a másikba túró, a harmadikba diótöltelék kerül. A mákhoz és dióhoz tejet, mazsolát, előbbihez citrom-, utóbbihoz narancshéjat teszünk. A túróhoz porcukrot, tojássárgát, citromhéjat, mazsolát, pudingport tesz. Az összefont kalácsot vajazott formában süti. | |